Eettinen pukeutuminen

huhtikuu 18, 2019

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että eettiseen pukeutumiseenkin kannattaa kiinnittää huomioita. Vaatteita ostetaan ulkonäön ja hyvän hinnan vuoksi, mutta ihmisiltä usein unohtuu miettiä, missä olosuhteissa ja missä maassa vaate on valmistettu. Halpa vaate ei ole aina se eettisin vaihtoehto, vaan mietintää kannattaa harrastaa hieman pidemmälle. Voimme vaikuttaa maailmaan omilla valinnoillamme.

Selvitä vaatteen alkuperä

Kenellekään meistä ei kuulosta houkuttelevalta, että kurjissa oloissa työskentelevät lapset olisivat valmistaneet lempipaitamme tai -housumme. Tällaista kuitenkin tapahtuu maailmassa ja niin kauan kuin ostamme näitä epäeettisiä vaatteita, niitä valmistetaan. Itseasiassa suuri osa vaatteista valmistetaan halpatuotantona, sillä vaatefirmat haluavat ennenkaikkea tehdä bisnestä.

Työntekijöiden työolosuhteet

Vaatteiden valmistuksessa otetaan usein huomioon vain siihen käytetty aika ja kustannukset. Valitettavasti tämä johtaa siihen, että työntekijä jää ilman kaikkia hänelle kuuluvia korvauksia tai lainsäädäntöä ei noudateta. Moni maa käyttää vaatteiden valmistuksessa lapsityövoimaa.Otetaan esimerkkinä H&M:n käyttämä Kambodzan tehdas. Tehtaassa työskentelevät joutuvat tekemään pitkiä vuoroja aamusta iltaan, saaden esimerkiksi 35 sentin tuntipalkkaa. Tämä ei tietenkään riitä elämiseen, vaan työntekijät joutuvat ottamaan lainoja pystyäkseen elämään. Tehtaissa on ilmennyt jopa pyörtymisiä. Parin päivän aikana lähes 250 työntekijää pyörtyi vuonna 2011.Kambodzan lait kyllä suojelisivat työntekijöitään, mutta lakien noudattamista ei valvota millään tavalla. Tämä mahdollistaa kaltoinkohtelun, jopa raskaanaolevia kohtaan. Työntekijät joutuvat tuotantosyistä työskentelemään jopa vapaapäivinään. Vaateteollisuus muodostaa maassa lähes 80 prosenttia viennistä. Ei siis ihme, että vaateteollisuus on niin hurjaa ja hektistä.

H&M allekirjoitti vuona 2015 sopimuksen, jonka mukaan yritys ottaa enemmän vastuuta käyttämästään vaateteollisuudesta ja pyrkii parantamaan tehtaiden työntekijöiden oloa. Se, miten sopimuksen toteutuminen on saatu onnistumaan, on sitten toinen juttunsa. Edelleen on raportoitu työntekijöiden pyörtymisistä, pitkistä työvuoroista ja liian pienistä palkoista, jotka eivät riitä lähellekään elämiseen.

Kuinka sitten löydän vastuullisia vaatteita?

Maailmasta löytyy paljon vaatevalmistajia, jotka toimivat vastuullisesti, pitävät huolta työntekijöidensä oikeuksista ja käyttävät vastuullisesti tuotettuja materiaaleja. Lisäksi vaatekaupoissa myydään vaatteita, joiden valmistuksessa on käytetty vähemmän kemikaaleja. Tästä kertoo yleensä vaatteeseen kiinnitetty vihreä vastuullisuuslappu. On kuitenkin hankalampi tietää, onko vaatteet kemikaalittomuuden lisäksi myös vastuullisisa työntekijöiden olojen suhteen.Nudge on eettistesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita tarjoava yritys. Vaatteita on useilta eri vaatemerkeiltä ja merkkejä löytyy myös kotimaasta. Nudgella on oma verkkokauppansa ja liike Helsingissä. Vaatteita on laidasta laitaan ja hinnat ovat sopivia monen kukkarolle. Valikoimasta löytyy vaatteiden lisäksi esimerkiksi luomusaippuaa ja kosmetiikkaa. Kosmetiikassa on käytetty paljon luonnon omia raaka-aineita ja luomua. Esimerkiksi Bo-Hon tummat silmänaluset peittävä tuote on valmistettu 100% luonnollisista aineista ja lisäksi osa valmistusaineista on luomua.

Kuinka sitten löydän vastuullisia vaatteita?

Nudgen vaatevalikoimasta löytyy mm. Armedangelsin vaatteita, jotka on valmistettu reiluissa työolosuhteissa sekä kestävän kehityksen mukaisesti. Vaatemerkin käyttämiä materiaaleja on mm. luomupuuvilla ja -pellava. Vaatteet ovat Reilun Kaupan ja lisäksi valmistaja on Fair Wear -järjestön jäsen. Yksi Nudgen upeista puolista on yrityksen uudelleenkäytettävät RePack-pakkaukset. Asiakas saa etukupongin palauttaessaan pakkauksen. Myös Zalando kertoo arvojensa olevan eettisiä. Yritys kiinnittää erityistä huomiota vaatteita valmistavien työntekijöiden työolosuhteisiin sekä eläinten hyvinvointiin. Zalando myy myös vaatteita, jotka on valmistettu myymättä jääneistä vaatteista. Näin vaatteet eivät päädy roskiin, vaan kangas jatkaa elämäänsä. Tämä jos mikä on vastuullista! Yritys on ottanut huomioon myös lapset ja myös perheen pienimmille on vastuullisesti valmistettuja vaatteita. Asiakas voi shoppailla myös valmistusmateriaali mukaan, eli voit etsiä esimerkiksi pelkkiä luomupuuvillasta valmistettuja tuotteita.