Ekologisten kenkien suosio kasvaa osa 1

tammikuu 11, 2019

Muodin pitkässä ja runsaasti tarinoita sisältävässä historiassa kestävällä kehityksellä ei ole tähän mennessä ollut vielä paljoa sijaa. Jossain vaiheessa eettisellä muodilla käsitettiin pelkästään hamppukaulakoruja, canvas-kenkiä ja beigenvärisiä vaatteita, mutta sittemmin käsitys on laajentunut huomattavasti. Monien luksustuotemerkkien johtajat osoittavat huolta ilmaston lämpenemistä kohtaan, H&M:n kaltaiset pikamuotiketjut kouluttavat kuluttajiaan parhaansa mukaan ja Stella McCartneyn kaltaiset suunnittelijat ovat kasvattaneet yritystensä pelkästään kestävää kehitystä ja vegaanisuutta edustavien mallistojen varaan.

Luonnonmukaisten tekstiilien valikoima lisääntyy

Nykyään on helpompaa kuin koskaan täyttää vaatekaappinsa luonnonmukaisesti tuotetusta pellavasta valmistuilla mekoilla, tuotantovaiheessa vähemmän vettä vaatineilla farkuilla ja käsintehdyillä puseroilla, joiden ostamisen avulla voi tukea meksikolaisia käsityöläisiä. Mutta mikä on tilanne kenkien suhteen? Jopa vegetaristit saattavat joutua käyttämään nahkakenkiä, koska mitä muita vaihtoehtoja heillä on?

Tekonahasta ja kankaasta tehtyjä kenkiä on olemassa, mutta voi olla hankalaa löytää tyylikkäitä ja korkealaatuisia kenkiä tästä valikoimasta. Tässä artikkelissa käsitellään eräitä yrityksiä, jotka valmistavat eettisiä kenkiä valikoimiinsa, oli kyseessä sitten vastuullisesti tuotettu nahka tai vegaaniset tekstiilit. Yhteisenä nimittäjänä näillä kaikilla kengillä on käytännöllisyys ja tyylikkyys. Voit valita näistä eettisen vaihtoehdon myös itsellesi.

Rafa, vegaanisia kenkiä Los Angelesista

Ensisilmäyksellä et voisi koskaan arvata, että Rafan kengät ovat todella sataprosenttisesti vegaanisia, kun näet malliston vaaleanpunaiset mokkakengät ja vihreillä koroilla. Luova johtaja Taghrid Chaaban Zorob aloitti työskentelyn Los Angelesissa Rafalla vuonna 2015, jolloin hän asetti tavoitteeksi luoda yksinkertaisesti klassisia kenkiä, jotka ovat mukavia, kauniita ja eettisesti Yhdysvalloissa valmistettuja. Kengät valmistetaan vegaanisista tekstiileistä, kuten tekomokkanahasta, sametista ja ylellisestä kudoskankaasta.

Zorob kertoo Vogue-lehden haastattelussa, että hän oli työskennellyt muotiteollisuudessa 10 vuotta, kun hän huomasi markkinoilta puutuvan kauniita ja samaan aikaan ekologisesti valmistettuja kenkiä. Kenkien valmistaminen koskettaa niin monta eri osaa ympäristössämme, että se on haitallisempaa kuin uskommekaan. Varsinaiset tehtaat käyttävät valtavasti energiaa ja tuottavat jätteitä ympäristöön, nahkamateriaali tuotetaan tiloilla, joissa eläimiä kohdellaan kaltoin, minkä lisäksi nahan värjääminen vaatii paljon erilaisia myrkyllisiä kemikaaleja. Näitä tuotteita rahdataan usein merta pitkin, että tuotteet saadaan myytäväksi valtamerten yli halvalla hinnalla.

Toiminta on ongelmallista ympäristön kannalta

Zorobin mukaan teollisuuden toiminta tällä hetkellä kannustaa ympäristön vahingoittamiseen ja ihmisten hyödyntämiseen eri puolilla maailmaa, missä työntekijöillä on vähemmän oikeuksia ja palkat ovat alhaisia. Zorob sanoo, että Rafa toimii vahvasti näitä vakiintuneita käytäntöjä vastaa ja pyrkii tekemään kaikkensa toimiakseen eettisellä tavalla.

Rafan kengät ovat tyylikkäitä, taiteellisia ja ne sisältävät hienovaraisen kannanoton, minkä lisäksi bonuksena ne ovat myös hyviä ympäristön kannalta. Mutta tämän viestin välittäminen voi olla konstikasta, varsinkin pienen yrityksen kannalta. Zorob kertoo Rafan olevan hidasta muotia edustava yhtiö, joka tekee erikoistuotteita, jotka ovat hyväksi ihmisille ja hyväksi maapallolle. Tämän vuoksi kenkien toimittaminen kestää yleensä hieman pidempään kuin muilla kenkienvalmistajilla.

Hän kertoo, että Amazonin kaltaiset verkkokaupat ovat muuttaneet asiakkaiden odotuksia kohti välitöntä tyydytystä, ja sen vuoksi on hankalaa toimia tavalla, joka myös minimoi ympäristölle aiheutuvan vahingon. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että he voivat tilata verkkokaupasta edullisesti muotiluomuksia, joita he ovat nähneet vasta hetki sitten sosiaalisessa mediassa vaikuttavien muotibloggareiden tai julkisuuden henkilöiden yllä, ja saada nämä tuotteet toimitettuna kotiin korkeintaan muutaman päivän viiveellä. Kestävää kehitystä tukevien brändien kohdalla pikatoimitukset eivät ole kuitenkaan mahdollisia. Rafan kenkiä voi tilata esimerkiksi heidän nettisivunsa RafaUSA.com kautta tai valituilta jälleenmyyjiltä.