Ekologisten kenkien suosio kasvaa osa 2

tammikuu 23, 2019

Nisolo valmistaa eettisesti tuotettuja nahkakenkiä, joiden kauppa tulee perulaisia käsityöläisiä. Vierailtuaan Perun kengänvalmistuksen pääkaupungissa Trujillossa ja tavattuaan siellä lahjakkaita kenkien tekijöitä, jotka eivät kyenneet saamaan tuotteitaan kansainvälisille markkinoille, Patrick Woodyard ja Zoe Cleary perustivat Nisolon tukemaan paikallisia käsityöläisiä ja kampanjoimaan eettisemmän muotiteollisuuden puolesta. Nisolo, jonka päämaja on Yhdysvaltain Nashvillessa ja päätehdas Perussa, käyttää ainoastaan nahkaa, joka syntyy lihateollisuuden sivutuotteena ja noudattaa ympäristöystävällisiä jätteenkäsittelykäytäntöjä.

Panostus työntekijöihin

Yrityksen toiminta on eettistä myös inhimillisellä tasolla. Nisololla on lähes 200 työntekijää, jotka saavat tavallista korkeampaa palkkaa, terveydenhuollon sekä turvallisen työympäristön. Yrityksen perustajat Cleary ja Woodyard kertovat Vogue-lehdelle, että suurin osa yrityksen tuotteista tulee tehtaasta, jonka he omistavat ja ovat rakentaneet alusta alkaen toimimaan esimerkkinä teollisuudelle, joka on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala ja täynnä epäoikeudenmukaisuutta koko hankintaketjun alalta. Yrityksen toiminnan ansiosta tehtaan työntekijöiden keskipalkka on noussut 140 prosenttia ja naisten kohdalla 173 prosenttia.

Mitä kenkiin tulee, Nisolon mallistosta löytyy yksinkertaisia mule-mallisia kenkiä, 60-luvusta inspiraationsa saaneita huarache-kenkiä, klassisia oxford-kenkiä sekä balettitossuja. Yrityksen omistajien mukaan voi olla haastavaa tulla tunnetuksi sekä poikkeuksellisen suunnittelun että kestävän kehityksen toimintojen ansiosta. Cleary ja Woodyard kertovat pitävänsä yhtä lailla tärkeänä tuotannon vaikutuksia ympäristöön ja ihmisiin kuin heidän tuotteidensa tyylikkyyttä.

Kuluttajat voivat ohjata kehitystä

Tämä asettaa Nisolon heidän mukaansa luonnollisesti epäedulliseen asemaan, koska he eivät yritä oikoa mutkia, vaan sen sijaan pyrkivät tekemään asiat oikealla tavalla. Tämän sanottuaan he kertovat rohkaistuneensa siitä, kuinka suuret brändit ja suunnittelijat ovat alkaneet nousta esiin asettamalla heidän tapaansa yhtä paljon arvoa eettiselle tuotannolle kuin suunnittelullekin. Kuluttajilla on ostovoimaa, ja Nisolon johdon mielestä yhdessä työskentelemällä he voivat työntää epäeettisesti toimivat brändit sivuun muokkaamalla tulevien sukupolvien ostopäätöksiä eettisempään suuntaan.

Mikäli yrityksen Nashvillen juuret kiinnostavat, kannattaa pitää kaupunki mielessä. Cleary ja Woodyard kertovat, että Nashville on yksi suurimmista suunnittelijoiden ja muotibrändien keskittymistä New Yorkin ja Los Angelesin ulkopuolella, joten yhteistyömahdollisuudet ja inspiraatio ovat aina oven ulkopuolella. He ovat havainneet, että altavastaajien yhteisöön kuuluminen on tosiasiassa etu, koska nashvilleläisten brändien on pakko pysyä tulevien kuluttajien tarpeiden mukaisesti ajan hermolla. Nisolon kenkiin voi tutustua heidän sivustollaan osoitteessa Nisolo.com.

Toms x & Other Stories

Toms ei ole mikään uusi merkki, etkä kenties ole koskaan ollut kiinnostunut heidän äärimmäisen yksinkertaisesta muotoilustaan, mutta sinun kannattaa tutustua yrityksen tuoreimpaan yhteistyöhankkeeseen tyylikkään ja hintatietoisen & Other Storiesin kanssa. Kohokuvioidut aavikkosaappaat, tupsulliset tossut ja nahkasandaalit ovat juuri sellaisia kenkiä, joita haluat käyttää musiikkifestivaaleilla tai Malibussa vietetyn päivän ajan.

Haittaa ei ole myöskään siitä, että kenkien mallina kampanjoissa on toiminut luonnollisen tyylikäs Erin Wasson, jonka ranta-asut ovat myös Toms x & Other Storiesin mallistosta. Samanlaisia tekstiilejä, värejä ja kohokuviointeja käytetään myös heidän vaatteissaan, ja malliston tuotoista osa käytetään Magic Bus India -järjestön työhön, minkä avulla saadaan tuettua englannin kielen opettamista nuorille naisille Intiassa. Kuten tavallista, Toms lahjoittaa uuden kenkäparin apua tarvitsevalle lapselle jokaisesta ostetusta kenkäparista.

Veja

Jos olet etsinyt vaihtoehtoista tuotetta Stan Smith -kengille, tutustu Vejan kenkiin. Näyttelijä Emma Watson on brändin yksinkertaisten matalan profiilin tossujen fani. Kenkiä on tarjolla sekä nahkaisina että vegaanista materiaaleista, kuten puuvillasta ja silkistä valmistettuna. Vejan suosituimpiin tossuihin kuuluu sata vuotta vanhan Bratac-tehtaan tuottamasta raakasilkistä valmistetut kengät. Esimerkiksi Hermès on saanut silkkinsä Bratacilta jo vuosikymmenten ajan, joten näistä tossuista voi odottaa seuraavaa milleniaalien statussymbolia.