Miksi ekologista muotia tarvitaan

syyskuu 28, 2018

Kun useimmat ihmiset kuulevat puhuttavan ekologisesta muodista, he saattavat ajatella ensimmäiseksi ylihintaisia hamppukankaasta valmistettuja hamppuhousuja tai sitten termi ei merkitse heille erityisesti mitään. Monet kuluttajien liikkeet, kuten käsityöolut tai puhdas kauneus tuovat mieleen vahvempia mielikuvia. Saatat ajatella parrakkaita hipstereitä panemassa pieniä eriä olutta vanhassa tehdashallissa tai mietoja ja virkistäviä tuotteita, jotka saavat ihosi hehkumaan pelkästään luontaisten tuotteiden voimalla.

Mitä tulee markkinointiin, ekologinen muoti ei ole niin huomioita herättävä kuluttajien korvissa kuin monet muut esillä olevat termit. Ensinnäkään pikamuodin ongelmat eivät ole välittömän itsestään selviä keskiverrolle muodin kuluttajalle. Hakusanana sen suosio on kasvanut viimeisten vuosien aikana kymmeniä prosentteja, mutta löytävätkö kuluttajat sen avulla hakemansa.

Mitä ekologinen muoti on

Ekologinen muoti tai eettinen muoti on yhdistävä termi, jolla kuvataan eettistä muodin suunnittelua, tuotantoa, jälleenmyyntiä ja ostamista. Se kannattaa erilaisia osa-alueita, kuten työskentelyolosuhteet, hyväksikäyttämisen, reilun kaupan, kestävän tuotannon, ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin. Katumuotivaatteiden toimiala kattaa valtavan osuuden länsimaiden kulutuksen liikevaihdosta, kun jo pelkästään Lontoon Oxford Streetin myymälöissä asioi vuosittain sata miljoonaa asiakasta.

Globalisaatio tarkoittaa, että materiaaleja ja työvoimaa voi ostaa eri puolilta maailmaa sieltä, missä kustannukset ovat erittäin matalat. Lisäksi teollistuneet menetelmät puuvillan kasvattamiseen takaavat, että kankaita voi tuottaa nopeasti ja halvalla sekä erittäin suuria määriä. Nämä säästöt ovat siirtyneet kuluttajille, mikä tarkoittaa sitä, että katumuotia on saatavilla koko ajan edullisempaan hintaan ja yhä suurempi osa siitä nähdään kertakäyttöisenä. Ekologisen muodin puolesta puhuvien mukaan tällä kaikella on kuitenkin hintansa, jota me emme näe kuitenkaan hintalapuissa.

Ongelmia ekologisen muodin ympärillä

Ekologinen muoti pyrkii vastaamaan niihin ongelmiin, joita muotimaailman nykyisen toimintatavan ympärillä pyörii, kuten työvoiman hyväksikäyttöön, ympäristön vahingoittamiseen, vaarallisten kemikaalien käyttämiseen, jätteisiin ja eläimiin kohdistuvaan kaltoin kohtelemiseen. Katumuotia halvalla valmistavien tehtaiden työntekijöiden olosuhteisiin ja hyväksikäyttöön kohdistuu vakavia huolia. Lapsityöntekijät ja hyväksikäytetyt aikuiset voivat joutua kokemaan väkivaltaa ja huonoa kohtelua, kuten pakotettua ylitöiden tekemistä, huonoja työolosuhteita ja kehnoa palkkaa.

Puuvilla toimii raaka-aineena suurelle osalle maailman vaatteista, mutta sen kasvattamiseen käytetään yli viidesosa kaikesta maailmassa käytettävästä hyönteismyrkystä ja kymmenesosa kaikista torjunta-aineista, joiden sisältämät kemikaalit voivat olla vaarallisia ympäristölle ja puuvillan viljelijöille. Nykyisiä tekstiilien kasvatusmenetelmiä pidetään kestämättöminä niiden ympäristölle tekemän vahingon vuoksi. Esimerkiksi Keski-Aasian Aral-järvi on kutistunut vain murto-osaan sen aiemmasta vesitilavuudesta, mikä on johtunut suurelta osin puuvillan tuottamiseen ja värjäämiseen vaadittavasta valtavasta vedentarpeesta.

Useimpia tekstiilejä käsitellään kemikaaleilla niiden pehmentämiseksi ja värjäämiseksi, mutta nämä kemikaalit voivat olla myrkyllisiä ympäristölle, minkä lisäksi ne saattavat siirtyä näillä kemikaaleilla käsiteltyjen vaatteiden pinnasta vaatteita käyttävien ihmisten ihon kautta heidän elimistöönsä. Vaarallisia kemikaaleja, joita tekstiiliteollisuudessa käytetään yleisesti, ovat esimerkiksi lyijy, nikkeli, kromidioksidi, ftalaatit ja formaldehydi.

Kertakäyttöisyys on ongelma

Katumuodin vaatteiden halvat hinnat ja kertakäyttöinen luonne tarkoittavat, että suuri osa näistä vaatteista päättyy jätteenpolttolaitoksiin ja kaatopaikoille. Pelkästään Isossa-Britanniassa heitetään vuosittain pois miljoona tonnia vaatteita. Monia eläimiä tarhataan turkisten tuottamiseksi muotiteollisuudelle, ja monien ihmisten mielestä näiden eläinten hyvinvointi on tärkeässä roolissa ekologisesta muodista käytävässä keskustelussa.

Muotisuunnittelija Stella McCartney ei käytä omissa luomuksissaan lainkaan eläinten nahkaa tai turkiksia. Hän kertoo eläinsuojelujärjestö PETA:n mainoksessa, että ihmiset huolehtivat kaikissa elämänsä osa-alueissa erilaisista eettisistä ja ekologisista näkökohdista, mutta eivät muodin osalta. Hän mukaansa ajatusmaailman ovat kuitenkin onneksi muuttumassa, mikä on kannustava asia ekologisen muodin kehityksen kannalta tulevaisuutta ajatellen.