Mitä on Ekomuoti?

lokakuu 8, 2019

Ekomuodilla tarkoitetaan ekologista ja kestävää muotia. Tavoitteena tässä on juurikin vähentämällä haitallista vaikutusta luonnolle ja sen varoille. Vähentämällä päämääräisesti yritysten, ja sitä kautta asiakkaiden, hiilijalanjälkeä ja veden kulutusta. Suurimmaksi osaksi nykypäivän vaatemaailman huiput ulkoistavat toimintansa halvemman palkkatason maihin. Jos katsot mitä vain normaalia t-paitaa kaapistasi, joka on ostettu niin sanotulta mainstream brändiltä, voisin suurella varmuudella sanoa, että lapussa lukee “made in Bangladesh” tai joku muu vastaava kehitysmaa. Tehdas vaiheiden ulkoistaminen ulkomaille on brändille halvempaa ja näin he myös voivat asettaa vaatteidensa hinta tasot enemmän edullisen puolelle. Yleensä näissä maissa ei ole niin paljon säännöksiä työntekijöiden turvallisuuteen ja palkkaukseen ja myös ilmaston suojelu säännökset eivät ole ajan tasalla tai niitä ei vain yksinkertaisesti noudateta.

Toinen pointti miksi tuotannon ulkoistaminen on myös haitallista, ei pelkästään brändin maineelle mutta myös ilmastolle. Lentokone kuljetukset saastuttavat ilmastoa enemmän kuin mikään muu kuljetusmuoto, jos katsotaan saastutusta per matkustaja. Lentokoneella matkustaminen saastuttaa ilmastoa melkein seitsemän kertaa enemmän, kun autolla kulkeminen. Todella paljon, eikö? Ekomuoti yhdistetään todella usein myös eettisen muodin kanssa samaan pakkaan. Nykyään ei ole tarpeeksi, että kankaat ja materiaalit ovat ekologisia ja ilmastoa säästäviä vaan myös huomioidaan tehdastyöläisten palkkataso ja työolosuhteet. Todella monet tunnetut brändit ovat joutuneet syytteiden alle sen jälkeen, kun heidän tuotantoketjustaan löytyivät epäeettiset tuotantomenetelmät.

Mistä ekomuoti tehdään?

Tähän on muutamia eri vastauksia. Yksi yleisimmistä vaihtoehdoista on tietenkin kierrättäminen. Ekobrändit ostava tai saavat käyttämättömiä kankaita, paloja tai kokonaisia ylijäämä vaatteita tehtailta tai muilta brändeiltä ja luovat niistä uusia kokonaisuuksia. Myös kirpputori löydöt voidaan laskea mukaan ekomuotiin, eihän siinä tuoteta uutta materiaalia vaan käytetään ja kierrätetään vanhaa mutta samassa muodossa.

muovin kierrätys

Toinen vaihtoehto on tehdä kankaita erilaisista materiaaleista. Esimerkiksi suosiotaan kasvattava metodi missä muunnellaan kierrätetyt muovipullojen rakennetta ja loihditaan niistä erilaisia kankaita, suurimmaksi osaksi polyesteria. Vaikka muovijätteen kierrätys on mainio vaihtoehto yritykset ovat keksineet toinen toistaan innovatiivisia tapoja tehdä vaatteita ja asusteita. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää kotimaista Rens kenkämerkkiä. Ottaen huomioon, että suomalaiset juovat eniten kahvia koko maailmassa heidän ideansa on täydellinen. He keräävät käytettyjä kahvinpuruja ja kierrätettyä muovia ja tekevät näistä kankaansa veden kestäviin lenkkareihin. Yhden kenkäparin tekemiseen he tarvitsevat purut kahdestakymmenestäyhdestä kupista kahvia ja kuusi muovipulloa. Niin kuin monella muullakin ekobrändillä, heidän ideansa on tehdä minimalistisia, käytännöllisiä ja ajattomia kenkiä.

Miten voin tukea ekomuodin suosiota?

Koska ekomuoti voi näyttää hintalapussa kalliimmalta kuin normaalit “nopean muodin” vaatteet, usein kuluttajat saattavat jättää vaatteet rekkiin rahallisen tilanteen vuoksi. Ovatko ekovaatteet sitten niin kalliita? Kyllä ja ei. Vaikka hintalappu näyttää suuremmalta, kun normaalisti, pitää ottaa huomioon tuotteiden kestävyys. Normaalit kaupan vaatteet menevät rikki tai haalistuvat pesussa todella nopeasti ja jos katsotaan muutaman vuoden päähän, hintataso onkin jo samassa, ellei ylikin, kun joudut jatkuvasti korvaamaan rikki menneet vaatteet uusilla. Suurimmaksi osaksi ekologiset vaatteet ovat tehty kestämään ja suunniteltu ajattomiksi eikä juuri sen päivän trendejä ajattelen, joka vaihtuu jo huomenna. Näin kun katsoo hintalappua miettien, miten paljon ja pitkälle näistä vaatteista saa iloa irti, hintalappu ei näytäkään enää niin pelottavalta.

Tukemalla ekologisia brändejä kotosuomessa ja maailmalta teet oman osasi maapallon hyväksi. Googlettamalla voit löytää satoja eri ekovaatekauppoja, mutta kannattaa käydä vilkaisemassa oman kaupungin valikoimat ja kirpputorit ensin. Paikallisesti tuotetun ja työllistetyn ekomuodin kannatus tuo tuplapisteet hyvälle omatunnolle.