Osta vaatteita ilman syyllisyyden tunnetta

marraskuu 19, 2018

Tällä hetkellä eettinen vaatetus on muotia. Tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa kuluttajista on halukkaita kuluttamaan enemmän rahaa brändeihin, jotka edustavat kestävää kehitystä. Yhä useammat muotibrändit ymmärtävät tämän ja käyttävät markkinoinnissaan apunaan vihreitä kannuksiaan. Mutta jos olet huomannut brändien käyttävän ylimalkaisia mukavia termejä markkinoinnissaan, kuten orgaaninen, tietoinen ja kiertotaloutta edustava, saatat ihmetellä, mitä nämä kaikki ylipäätään tarkoittavat ja millaisia piirteitä eettisesti tietoisten kuluttajien pitäisi todellisuudessa etsiä.

Tutki internetiä

Jos sinulla on internetyhteys ja osaat käyttää hakukonetta, sinulla on koossa kaikki tarvittava brändin eettisten toimintojen tutkimiseen. Ensimmäinen askel on yrityksen nettisivun tarkastaminen ja sen tutkiminen, onko heillä linkkiä tuotanto- tai toimitusketjuunsa. Noin kolmasosa yrityksistä julkaisee nämä tiedot, mitkä sisältävät yleensä listan toimittajien liikenimistä ja osoitteista. Ole kuitenkin varuillasi, jos näet ylimalkaisia fraaseja sosiaaliseen vastuullisuuteen riippuen, jos mitään tarkkoja tietoja ei ole tarjolla. Se voi olla eräs niin kutsutun viherpesun muoto.

Jos et löydä mitään todisteita tai faktoja tai hyviä uutisia hakemastasi brändistä, on hyvin mahdollista, ettei yritys toimi konkreettisten eettisten käytäntöjen mukaisesti. Sivustojen kauniisti muotoillut lauseet eivät aina vastaa vahvoja käytäntöjä työntekijöiden turvaamiseksi. Monilla yrityksillä, jotka ovat saaneet heikoimpia pisteitä organisaatioraporteissa, on kauniita ja ylistäviä korulauseita erilaisista sitoumuksista kirjoitettuna heidän markkinointimateriaaleihinsa.

Tunne kankaat

Mitä tulee eettisiin tuotantoprosesseihin, kaikki kankaat eivät ole tasa-arvoisia. Luonnolliset kuidut, kuten alpakanvilla, kašmirvilla, hamppu, juutti, nahka, merinovilla, luonnonmukainen puuvilla ja kierrätetty polyesteri ovat kestävimmän kehityksen mukaisia kuituja markkinoilla. Ne maatuvat tai ovat helpommin kierrätettävissä kuin eräät muut vaihtoehdot. Useat niistä hajoavat, eikä niiden käytössä ole käytetty juurikaan synteettisiä aineita.

Eräitä huonompia vaihtoehtoja kestävän kehityksen kannalta ovat esimerkiksi polyuretaani (PU), kierrättämätön polyesteri, jonka valmistamiseen käytettään paljon öljyraaka-aineita, sekä teollinen puuvilla, koska sen tuottaminen kuluttaa runsaasti resursseja ja vettä, mikä johtaa maaperän köyhtymiseen. Esimerkiksi vegaaninen nahkakaan ei ole ympäristöystävällistä, sillä vaikka se ei ole tehty eläinperäisistä materiaaleista, sen mukana tulee vastaavia ympäristöllisiä ongelmia kuin muidenkin synteettisten kuitujen kanssa.

Totuus pikamuodista

Suuret kauppaketjut, jotka työntävät markkinoille trendikkäitä pikamuodin vaatekappaleita halvalla, eivät välttämättä ole kovin suuressa maineessa eettisten käytäntöjen toteuttajina. Suuret pikamuotiyritykset, kuten Zara ja H&M ovat kuitenkin parantaneet työoikeuksien johtamisjärjestelmiä ehkäistäkseen pakkotyön ja lapsityövoiman käyttämisen tuotantolaitoksissaan kolmansissa maissa. On olemassa oletus, että tuotteista maksetun hinnan ja työolosuhteiden välillä on vahva korrelaatio. Suurelta osin tämä ei kuitenkaan näyttäisi pitävän paikkaansa.

https://studybreaks.com/wp-content/uploads/2017/03/fastfashion.jpg

Tämä ei kuitenkaan vapauta pikamuotiyrityksiä täysin vastuusta. Vaikka suurimmat ketjukaupat työskentelevätkin kovasti päästäkseen eroon lapsityövoimasta ja pakkotyöstä, kun halvoilla hinnoilla kilpaillaan kuitenkin lopulta edullisuudesta, on hyvin vaikeaa varmistaa, että työntekijät ansaitsevat riittävästi. Pikamuotiketjut myös puskevat ulos tuotteita nopeammin ja edullisemmin, minkä vuoksi kuluttajat myös hylkäävät jatkuvasti tuotteita. Tästä syystä monet eettisen muodin puolestapuhujat omaksuvatkin hitaan muodin asenteen ja tekevät tietoisia päätöksiä ostaa laadukkaita tuotteita harvemmin.

Vältä hetkellisiä trendejä

Hitaasta muodista puheen ollen sinun kannattaa myös harkita asennettasi hetkellisiä trendejä ja kulutusta kohtaan. Jos harrastat ostosten tekemistä säännöllisesti, harvempien tuotteiden ostaminen korkeampilaatuisina voi auttaa sinua vähentämään osuuttasi epäeettisen muodin toiminnoissa. Kuluttajille haaste on päästä eroon ajatuksesta ostaa tuotteita kausien mukaan ja siirtyä ostamaan tuotteita, jotka aidosti kestävät käyttöä. Kun sijoitat tällaisiin tuotteisiin ja puet ne yllesi, huomaat varmasti eron.