Osta vähemmän ja tee kestäviä valintoja

lokakuu 20, 2018

Muotiteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista. Joka päivä useimmat meistä pukeutuvat vaatteisiin, jotka tuottaa maailman toiseksi eniten saastuttava teollisuudenala. Raporttien mukaan ainoastaan öljyteollisuudelle häviävä muotiteollisuus on syyllinen suureen ympäristölle aiheutuvaan vahinkoon, mikä johtuu pääosassa siitä, että kuluttajat haluavat ostaa paljon vaatteita halpaan hintaan.

Yksi merkittävä osa tätä ongelmaa on vesi. Tekstiiliteollisuus käyttää valtavia määriä vettä, josta suurin osa lasketaan takaisin vesistöihin saastuneena valkaisuaineista, hapoista, musteista ja väriaineista. Kiinassa ja Intiassa maanviljelijät pystyvät ennakoimaan seuraavia väritrendejä muotimaailmassa pelkästään seuraamalla jokien väriä vaateteollisuuden jätevesien jäljiltä. Tästä aiheesta on tehty vuonna 2016 dokumenttielokuva River Blue. Pikamuodilla on myös vaikutuksia ihmisiin, kun monet työntekijät kehitysmaissa joutuvat työskentelemään alipalkattuina ja epäturvallisissa työoloissa.

Valitse laadukkaita ja eettisiä tuotteita

Vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa. Ratkaisu on ostaa vähemmän ja valita laadukkaampia tuotteita, jotka on tehty mahdollisimman eettisesti. Mutta hyvien brändien erottaminen huonoista voi olla vaikeaa. Ensimmäinen askel on valita maapalloa ja työntekijöitään arvostavia brändejä. Halu pukeutua päivittäin uusiin halpoihin vaatteisiin on johtanut tuotantoon ulkomailla usein kehnoissa olosuhteissa. Paikallisten ja hyvin valmistettujen vaatteiden ostaminen voi ehkäistä tätä. Etsi paikallisia ja arvostettuja brändejä ja ota selvää vaatteiden valmistusmaasta.

Vältä kankaita, jotka on tehty öljyn ja kemikaalien avulla. Sen lisäksi, että mietit missä ja miten vaate on tehty, pohdi millaisista raaka-aineista se on valmistettu. Jos mahdollista, pyri välttämään öljypohjaisia synteettisiä aineita, kuten polyesteriä ja nailonia, jotka ovat itse asiassa muoveja, joiden hajoaminen kestää pois heittämisen jälkeen ikuisuuden. Aina kun näitä kankaita pestään, niistä irtoaa tuhansia mikrokuituja saastuttamaan jokia ja meriä. On olemassa kuitenkin pesussa käytettäviä suodattimia, jotka estävät mikrokuitujen pääsemisen vesistöihin.

Puuvillan tuotanto vaatii paljon vettä

Myös luonnonkuidut on valittava tarkasti. Noin puolet maailman vaatteista ja tekstiileistä on valmistettu puuvillasta, jota yleensä kasvatetaan torjunta-aineiden avulla ja joka vaatii valtavia määriä kasteluvettä. Bambu mainitaan eettisempänä vaihtoehtona, mutta vaikka itse kasvin kasvattaminen voi olla kestävällä pohjalla, bambun muuttamiseksi kankaaksi käytetään usein myrkyllisiä kemikaaleja.

Parempia vaihtoehtoja ovat luonnonmukainen puuvilla ja bambu, hamppu, pellava, silkki ja villa. Puuselluloosasta tehtävä Lyocell-kangas on myös melko hyvä valinta, jos selluloosaa kerätään kestävää kehitystä edustavista hakkuista. Jotkut brändit käyttävät myös kierrätysmateriaaleja kankaiden tuottamiseen. Esimerkiksi meristä kerätyistä muoveista saatavista kierrätysmateriaaleista on mahdollista valmistaa polyesteriä, josta tehdään muun muassa uima-asuja.

Pidennä vaatteiden elinikää korjaamalla

Kun vaatteistasi tulee virttyneitä ja reikäisiä, älä heitä niitä vielä heti roskikseen, vaan ensin korjata ne. Soita paikalliselle räätälille tai muokkaa vaatteen ulkoasua näkyvillä paikkauksilla. Useimmat vaatteisiin liittyvät ongelmat ovat helppoja korjata, esimerkiksi uuden napin ompelemista tai sauman korjaamista. Mutta muokkaamalla voit tehdä vaatteistasi jopa uutta parempia. Voit olla luova ja tuoda vaatteiden iän juhlavasti esille. Yksi luovasti korjattu vaatekappale ei ehkä pelasta maapalloa, mutta se voi inspiroida kolmea muuta ihmistä aloittamaan omien vaatteidensa korjaamisen ja lisätä tietoisuutta.

Takuuvarma keino vähentää muotiteollisuuden vaikutusta on välttää uusien vaatteiden ostamista ylipäätään. Kirpputorit ovat huippuluokan vaatteiden kierrättäjiä, eikä kirppismuodin tarvitse olla vaisua. Kirpputoreilta voi löytää muutamalla kolikolla uusina satoja euroja maksavia vaatteita ja laukkuja. Yhteensä kirpputorit auttavat pitämään valtavia määriä käyttökuntoisia vaatteita poissa kaatopaikoilta.

Vaatteiden lahjoittaminen on kuitenkin monimutkaisempia asia. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt saavat lahjoituksina kasoittain surkeita pikamuotivaatteita, joita ei voi myydä minnekään. Näin monista hyväntekeväisyysjärjestöistä on tullut pelkkiä kaatopaikkoja käytetyille vaatteille. Eettiseen muotiin siirtyminen vaatii suunnittelua, mutta planeetan terveys ja kehitysmaiden työntekijöiden turvallisuus vaativat sitä.