Reilu kauppa tekstiilialalla

Reilu kauppa tekstiilialalla

marraskuu 17, 2020

Reilu on sanana sellainen, jonka pitäisi kuulua jokaisen suomalaisen päivittäiseen sanavarastoon. Monesti sitä käytetään ja noudatetaankin omassa henkilökohtaisessa elämässä, sekä varsinkin, kun ollaan tekemisissä omien ystävien ja perheen kanssa.

Jostain syystä se helposti unohtuu, kun puhutaan töistä. Ajatellaan rahaa, tuottoa, liikevaihtoa ja unohdetaan se, mitä sen kustannuksella saadaan. Tästä syystä maailmalle on tullut liike nimeltä Reilu kauppa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kauppaa käyvät tahot noudattavat tietynlaisia kaupankäyntitapoja, reiluuden nimissä.

Mikäli Reilu kauppa ei ole konseptina sinulle tuttu, siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Me haluamme kuitenkin tässä artikkelissa keskittyä siihen, miten Reilu kauppa näkyy tekstiilialalla ja miksi on tärkeää, että sitä ei noin vain unohdeta. Tekstiiliala on nimittäin aika tärkeä osa elämää.

Miksi tekstiilialalla on merkitystä? Tekstiiliala sisältää siis kaiken sen, mikä ympäröi meitä – vaatteet, lakanat, pyyhkeet ja paljon muuta. Tekstiilit ovat kaikkea sitä kangasta mitä elämässämme on, kuten huonekalujen verhoilua ja mattoja. Koska ne ovat niin tärkeä osa elämäämme, meidän täytyy ostaa ja käyttää tekstiilialan tuotteita paljon.

Tämän myötä tekstiilialalla ollaan siirrytty massatuotantoon, jotta kuluttajien toiveita voitaisiin täyttää. Lisäksi, koska olemme ihmisinä kärsimättömiä, emmekä halua maksaa asioista liikaa, valmistetaan tekstiilituotteita massiivisissa tehtaissa ja niitä tehtaita rakennetaan paikkoihin, joissa on kannattavaa tehdä edullisesti tuotteita.

Tämä on vienyt tekstiilialaa vahvasti Aasian puolelle, jossa palkka on huomattavasti pienempi ja muut tekstiilin valmistamiseen liittyvät kulut matalammalla. Lisäksi Aasian maissa ei ole kovinkaan paljon työn säätelyä ja työntekijöiden oikeudet ovat paljon kapeammat eurooppalaisiin työehtoihin verrattuna.

Kuluttajat eivät kuitenkaan aina muista tätä puolta. Me haluamme ostaa kauniita tuotteita edullisesti ja nauttia siitä, että olemme tehneet myös kovasti töitä ja ansainneet sillä rahaa. Kovalla työllä ansaittua rahaa ei niin vain haluakaan käyttää ostamalla jotain kallista, jos vastaavanlaisen tuotteen voi ostaa halvemmalla. Millä kustannuksella sitä kuitenkin ostaa halvemmalla?

Kuluttajan käyttäytyminen vaikuttaa

Kuluttajan käyttäytyminen vaikuttaa

Olemme kuluttajina vastuussa siitä, miten tuotteita tuotetaan – tosin pienesti, mutta olemme kuitenkin. Siitä ei kannata kuitenkaan ottaa loputonta stressiä, vaan omalla ostokäyttäytymisellään ja ostotavoillaan voi vaikuttaa merkittävästi markkinoiden kulkuun.

Kuluttajat olivat lähtökohtainen syy siihen, miksi tekstiiliala siirtyi Aasian edullisimmille markkinoille. Kuluttajat olivat kuitenkin myös pääsyy siihen, miksi haluamme nyt vastuullista ja kestäviä tekstiilituotteita. Olemme huomanneet virheemme ja nyt voimme korjata sen.

Reilun kaupan kaupankäyntiehdot mahdollistavat sen, että työntekijät, jotka tuottavat tekstiilialan tuotteita, eivät joudu kaltoin kohdelluksi työpaikoillaan. Tehtaille ja valmistajille myönnetään reilun kaupan sertifikaatteja, mikäli he noudattavat tiettyjä pelisääntöjä.

Nämä pelisäännöt antavat tekstiilialan työntekijöille mahdollisuuden reiluun palkkaukseen, mahdollisuuden ymmärtää omat oikeudet työntekijänä ja yksinkertaisesti sanottuna äänen omalla työpaikallaan. Työntekijät ovat reilun kaupan tehtaissa merkittävä osa tehtaan toimintaa.

Miten sitten voit löytää näitä reilun kaupan valmistajia? Aikaisemmin mainittu sertifikaatti on hyvä merkki. Se tarkoittaa sitä, että valmistajat noudattavat tiukasti asetettuja säädöksiä ja niitä valvotaan tarkkaan. Jokaisella valmistajalla on työtekijä, joka paikallisesti varmistaa, että kyseessä ei ole mikä tahansa huijaus.

Reilun kaupan tekstiilituotteita ostaessasi voit olla varma siitä, että ostamasti tuote ei tule tehtaasta, jossa käytetään lapsityövoimaa ja työntekijät eivät joudu tekemään naurettavan pienellä palkalla töitä, eivätkä joudu epäreiluun ylityöhön. Reilu kauppa muistuttaa myös siitä, että ostathan vain tuotteita, joita oikeasti tarvitset.

Tekstiiliala on menossa hyvään suuntaan, vaikkakin hitaasti. Ei siis kannata jättää automaattisesti ostamatta Aasian maissa valmistettuja tuotteita, vaan varmistaa, että siellä valmistetut tuotteet eivät ole valmistuneet ympäristössä, jossa työntekijöillä on huonot oltavat.