Vaatteiden Kierrätys On Ekoteko

marraskuu 22, 2018

Se miten paljon upeita löytöjä ja omintakeista tyyliä voi ylläpitää kierrätyksellä ja kierrätysvaatteilla on sellainen asia, mihin kannattaa paneutua, jollei halua näyttää samalta kuin kaikki muutkin kadun kulkijat. Nykyajan muoti perustuu siihen, että näyttää yksilölliseltä ja omaltansa. Toki muodin virtaviivat ovat selkeät ja samat, mutta siihen sekoittuu paljon omaa tyyliä. Se, että kadulla vastaan tulevalla on samanlainen tyyli vaikkapa iso takki ja samanväriset asusteet, on hieman tylsää. Siksi valtavirta kauppojen kevätmyynnistä ostetut näyteikkuna vaatteet menettävät jatkuvasti osuuttaan lukuisille ja yllättävän monimuotoisille kirpputoreille ja uniikeille vanhojen vaatteiden myymälöille. Kahdeksankymmentä luvun upeat ja värikkäät muhkeat takit ja vielä vanhemmat laukut ja nahkaiset iltalaukut ovat paljon kauniimpia kuin kauppakeskuksen nykyiset, halvasta materiaalista valmistetut kertakäyttöisen oloiset kassit.

Miten shoppailla kirpparilla

Se miten mennä ja ostaa vaatteita sekä asusteita kirpparilta onkin taitolaji, se vaatii ensinnäkin ihan eri lailla aikaa ja hieman erilaisen luovan olotilan. Se, että yrittää löytää jotakin kivaa nopeasti kirpputorilta, ei useinkaan onnistu. Mutta sitten kun ajankuluksi käy kiertelemässä ja tutustumassa kirpputoriin ja hypistelee, kiertelee ja katselee tavaroita ja vaatteita ilman pientäkään osto aietta niin usein mukaan lähtee vaate, jos toinenkin. Jos sattuu olemaan onnekas siinä, että on juuri sitä oikeaa kokoa mitä eniten kirpputoreilta löytyy, saattaa joskus löytää vahingossa todellisen aarreaitan ja mukaan lähteekin seuraavan kesän, tai muun aikakauden koko vaatekaapin sisältö! Mutta ylipäätään, kirpputori shoppailu on trendikästä ja sellaiselle, joka siihen ei ole vielä tutustunut täytyy sanoa, että koukkuun jääminen on mahdollista, kun vain antaa itselleen ensin hyvin aikaa sopeutua siihen, että omat lempivaatteet saattavat olla toisen vanhoja.

Vanhat vaatteet tuovat paljon hyvää toiselle ja ympäristölle

Ensi kertalaiselle toisen vanhaa vaatetta pidettäessä jopa päällä voi olo olla hieman kummallinen, mutta sitten kun se yksi ihana aarre vaate kappale sattuu löytymään ja siihen rakastutaan ja sitä käytetään niin kauan, kunnes se on pakko heittää pois nuhjaantumisen ja liiallisen käytön seurauksena, usein siinä vaiheessa ymmärretään, miten paljon ihmiset vaihtavat tyyliään ja vievät vaatteitaan pois, vaikka ne olisivat käyttökelpoisia vielä vuosikymmeniäkin eteenpäin. Kyllästyminen on normaalia ihan jokaiselle. Ja jokainen meistä on joskus ostanut sellaisen vaatekappaleen, jota loppupelissä ei tulekaan käyttämää sitten yhtään päivääkään. Toivottavasti nämä vaatekappaleet, joihin on kuitenkin käytetty ihan hulluna luonnonvarjoja niiden kankaiden teossa, niiden ompelemisessa, niiden kuljetuksessa ja niiden myynnissä päätyisivätkin mieluummin jonkun toisen käyttöön kuin roskakoriin. Se kuinka paljon meillä Suomessa on kierrätystä on uskomaton määrä verrattuna esimerkiksi naapuri maihimme, mutta siltikin voisimme parantaa kierrätyksen määrää vieläkin korkeammaksi. Se määrä mitä täysin käyttö kelpoisia vaatteita, asusteita, huonekaluja ja muuta kodin tavaraa ja esineitä menee siltikin kaatopaikoille ja roskikseen on liikaa, sillä ostajia ja ottajia kyllä olisi varmasti monessakin suhteessa. Liikaa ei kierrätys tavarasta voi pyytää ja usein varsinkin suosituimmista kierrätettävistä vaatteista ja tavaroista pitää päästää irti ilmaiseksi. Lasten ja vauvojen vaatteet, sängyt ja elektroniikka ovat sellaisia, joiden kierrätys kannattaa mutta rahaa ei kannata uskoa siitä saavansa. Siltikin, kaikenlainen kierrätys tuo iloa toiselle ja uutta elämää tavaralle ja vaatteelle. Se pelastaa tärkeitä luonnon varojamme ja auttaa maapalloamme selviytymään ihmisten valtavasta kulutusjuhlasta paremmin. Kierrätä ja säästä!